De meest gestelde sollicitatievragen
Top 15 sollicitatievragen en antwoorden
Een goede voorbereiding is het halve werk.....
Hieronder vind je voorbeelden van sollicitatievragen die het meest gesteld worden in sollicitatiegesprekken. Daarbij heb ik suggesties voor de mogelijke antwoorden. Het is niet de bedoeling dat je letterlijk deze antwoorden geeft, maar bedenk op deze manier jouw antwoorden voor deze vragen zodat je goed beslagen ten ijs komt in het gesprek. Zoals de titel al zegt, een goede voorbereiding is het halve werk.
1. Vertel eens iets over jezelf.
Pas er voor op dat je niet teveel in detail treedt bij het geven van een antwoord op deze openingsvraag. De drie belangrijkste aanknopingspunten zijn: opleiding, loopbaan en huidige werkkring.
2. Wat weet je van onze organisatie?
Je moet in principe in staat zijn op elk ondernemingsaspect in te haken: productbeleid, nieuwe ontwikkelingen, marktpositie, ondernemingsfilosofie en dergelijke. Wek echter nooit de indruk alles al te weten. Vermijd discussies over het beleid van het bedrijf of instelling gedurende het eerste gesprek.
3. Waarom wil je voor ons werken?
Een goed antwoord op deze vraag laat zien dat je je huiswerk goed hebt gedaan. Zoek aanknopingspunten bij wat je weet over de ondernemingsstrategie, nieuwe ontwikkelingen waar over je hebt gehoord, de ondernemingscultuur. Maak duidelijk waarom je echt warm loopt voor deze baan en geef daarmee aan dat je de functie echt wilt.
4. Wat onderscheidt jou van anderen?
Bij deze vraag heb je het recht al jouw gunstige eigenschappen te etaleren. Wijs op jouw zakelijke prestaties, succesvolle projecten, resultaten, je vermogen prioriteiten te stellen, problemen te herkennen, oplossingen aan te dragen. Bedenk bij dit antwoord welke zaken relevant zijn voor de betreffende functie.
5. Wat vind je het aantrekkelijkst aan deze baan?
Noem drie of vier aantrekkelijke aspecten en bedenk hierbij ook weer zaken die belangrijk zijn voor deze baan.
6. Wat vind je het minst aantrekkelijk aan deze baan?
Noem één (ondergeschikt) aspect dat voor jou minder aantrekkelijk is.
7. Noem eens 3 sterke punten van jezelf.
Geef hierbij een opsomming van 3 kwaliteiten en licht er 1 extra toe, door middel van een praktijkvoorbeeld aan de hand van de STAR methodiek. STAR is een ezelsbruggetje voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Werk van te voren een aantal voorbeeldsituaties uit die je kunt koppelen aan jouw kwaliteiten, dan kun je ze altijd naar voren brengen als er om gevraagd wordt.
8. Noem eens 3 zwakke punten van jezelf.
Noem hierbij 3 zwakke punten, die niet echt belangrijk zijn voor deze functie en licht er 1 toe, waarbij je aangeeft dat je je daar van bewust bent en er op de juiste manier mee om weet te gaan.
9. Waarom zouden we jou benoemen?
Aanknopingspunten zijn: eigen capaciteiten, ervaring en daadkracht (zie vraag 4).
10. Welke trends denk je dat het belangrijkst zijn voor onze organisatie?
Om te laten zien dat je je huiswerk goed gedaan hebt, moet je twee of drie (economische, technische of andere) trends kunnen noemen.
11. Hoe houd jij de ontwikkelingen in je vakgebied bij?
Geef hierbij aan welke vakbladen je leest, welke vacaturesites je bijhoudt, naar welke netwerkbijeenkomsten je gaat op jouw vakgebied en welke opleidingen je hebt gedaan of nog wilt gaan doen.
12. Waarom wil je bij je huidige werkgever weg?
Vermijd zelfbeklag en beschuldig niemand. Vergeet jouw persoonlijke conflicten en denk aan de zakelijke argumenten die je, als het goed is, ook al in je sollicitatiebrief hebt genoemd. Je wilt je verbeteren, een nieuwe uitdaging, werk dat beter bij je past omdat je je hebt ontwikkeld.
13. Hoe functioneer jij in een team?
Ik kan goed samenwerken. Noem daarbij een voorbeeld uit de praktijk, zodat het geloofwaardig is dat jij kunt samenwerken.
14. Waar wil je staan over 5 jaar?
Beperk je zoveel mogelijk tot de doelstellingen van de functie waarnaar je solliciteert.
Verder dan een paar jaar vooruit kijken heeft geen enkele zin, en zolang zul je het toch moeten willen uithouden in de nu vacante functie.
15. Welk salaris wil jij verdienen?
Dit is één van de moeilijkste gesprekspunten. Het antwoord op de vraag moet zo lang mogelijk worden uitgesteld. Geef een diplomatiek antwoord. Geef bijv. aan dat je eerst een goed overzicht wilt hebben van de secundaire arbeidsvoorwaarden en dat je daarna je salaris kan aangeven, want uiteindelijk is het een geheel. Het hangt nogal af of je bijvoorbeeld een leaseauto van de zaak krijgt of niet. Of je pensioen betaald wordt door de werkgever. Vermijd dus zelf ook dat je in het eerste gesprek hier vragen over gaat stellen.
Veel succes met de voorbereiding!
Artikelen
- 5 tips om je dromen te volgen
- De mythe van multitasken....
- Gedragsverandering begint met....
- Dromen, Durven, Doen en Doorzetten!
- Ga jij ook voor GOUD?
- Heb jij een duidelijke focus?
- Ben jij de regisseur in jouw loopbaan?
- De meest gestelde sollicitatievragen
- Ezelsbruggetje NIVEA
- TNO onderzoek: 1 op de 3 medewerkers voelt zich onderbenut
- Wat is het geheim van het bereiken van een doel?
- Ken jij mensen die bevlogen zijn?
- Het geheim van meer bereiken met minder moeite
- 5 tips voor een optimale profilering
- Ben jij al een toptalent?
- Herken je beste vaardigheden en benut ze!