Loopbaanbegeleiding door erkende loopbaancoachBen jij de regisseur in jouw loopbaan?

Ik vergelijk een organisatie wel eens met een toneelstuk!
Hoezo? zul je misschien denken. Nou in een organisatie en in een toneelgezelschap heeft iedereen een rol (functie) en is er vaak
maar 1 regisseur oftewel 1 directeur. Zowel een organisatie als een toneelgezelschap moeten allebei goed blijven presteren willen ze blijven voortbestaan.

 

Wat kun jij nu leren van een acteur?
Van een acteur wordt meer verwacht dan alleen het spelen van een rol. Hij moet namelijk ook kunnen improviseren als zijn rol daar beter van wordt. Tevens moet hij zoveel mogelijk uitgaan van zijn kwaliteiten waardoor hij zijn rol optimaal kan spelen. Elke keer als hij optreedt zal hij proberen zijn performance te verbeteren. De acteur wordt hierdoor tegelijkertijd zijn eigen regisseur.

 

Wat kun jij nu leren van een regisseur?
Voor een regisseur is zowel de performance van de individuele acteurs als de performance van het gehele gezelschap erg belangrijk. Daarom is hij continue in dialoog met zijn acteurs. Als werknemer werk je altijd samen met of voor andere mensen. Dit betekent dat als jij optimaal wilt functioneren jij ook de dialoog moet aangaan met jouw collega's en je leidinggevende om de omstandigheden voor jou zo gunstig mogelijk te laten zijn.

 

Waarom heb ik nu deze metafoor gebruikt?
Omdat ik zie dat veel werknemers heel loyaal zijn aan hun werkgever, waardoor ze zich vaak neerleggen bij de taakinhoud van hun functie. Als je al lange tijd hetzelfde werk doet, dan kun je daar op uitgekeken raken, het nieuwe is er namelijk van af. Wil je plezier behouden in je werk en goed blijven functioneren, dan is het nodig om regelmatig regisseur te zijn in je eigen functie. Het komt er eigenlijk op neer dat je gaat kijken welke taken jij het liefst doet en welke niet en op welke wijze jij kunt sturen in je functie zodat jij jezelf weer verder kunt ontwikkelen.

 

Veel succes met je acteur- en regisseurschap!

Artikelen