Loopbaanbegeleiding door erkende loopbaancoachDromen, Durven, Doen en Doorzetten!

Deze week ben ik weer begonnen met werken na een heerlijke vakantie in Vietnam. We hebben heerlijk genoten van het mooie land, het lekkere eten en de zeer bijzondere mensen die we hebben mogen ontmoeten. We zijn gestart in het noorden van Vietnam, in Halong Bay wat een prachtige zee is met vele grote bergformaties en waar we 2 dagen door heen zijn gevaren met het zonnetje aan de hemel. De crew aan boord was heel vriendelijk, gastvrij en ze konden bijzonder goed koken. Daarna zijn we met de nachttrein naar de bergen van Vietnam gegaan, waar ze op hoogte rijst verbouwen, middels mooie aangelegde rijstterrassen.

In Vietnam wonen 86 miljoen mensen in Vietnam en 80% daarvan leeft van de rijstbouw. Ze zijn sinds een aantal jaren nummer 2 in de wereld voor wat betreft het verbouwen en exporteren van rijst. Het is erg bijzonder om te zien hoe ze de grond bewerken met de waterbuffel en hoe ze de daarna de rijst met de hand telen. 

Toen we in de bergen aankwamen stond er een vrouwelijke gids genaamd Ha op ons te wachten. Ze stelde voor om eerst naar een grote markt te gaan waar vele bergvolkeren handel drijven. De manier waarop ze ons meenam over de markt was erg bijzonder, ze vertelde veel over de verschillende bergvolkeren en hun gebruiken en hoe je ze kunt herkennen aan de kleding. Ook liet ze ons suikerriet en andere voeding proeven.

Later bleek dat ze zelf als kind was opgegroeid in een bergdorp. We hadden zo'n leuke klik met haar, dat we samen met haar nog 2 hele mooie bergwandelingen hebben gemaakt in de dagen daarop. Tijdens die dagen begon mijn waardering en respect steeds meer voor haar te groeien. Ze is als meisje opgegroeid in een gezin van 14 kinderen. Haar vader wilde perse een jongen, maar die kwam pas als 14e kind ter wereld. Ze heeft hierdoor als kind vaak honger gekend, wat erg verschrikkelijk was. Ook is het normaal dat de vrouwen erg hard werken, ze voeden de kinderen op, maar ze werken ook op het land en in verhouding doen de mannen niet veel. Ze zei, ze zitten vaak aan de rijstwijn en dat hebben we zelf ook gezien tijdens onze wandelingen. Ze mocht als meisje wel naar school, maar ze moest ook haar eigen rijstveld bewerken. Ze stond s ochtends om 5 uur op en ging met het eerste ochtendlicht aan de slag, als ze dan om half 8 klaar was, ging ze naar school.

Ze wist al vroeg als meisje dat ze niet wilde blijven in het dorp, want ze wist wat haar toekomst dan zou zijn. Deze drive en doorzettingsvermogen heeft ze nog steeds, en omdat ze alleen basisschool heeft gehad, heeft ze zichzelf engels aangeleerd en nu op 27 jarige leeftijd leert ze nog steeds elke dag haar engelse uitspraak. Een zeer krachtige vrouw die haar familie achter zich heeft gelaten en een duidelijk doel voor ogen heeft. Ze wil een beter leven voor zichzelf en haar 6 jarige dochter. Ik zie haar in de toekomst een eigen reisbureau beginnen, ze heeft de drive, de intelligentie en het organisatievermogen. We zullen per mail contact met haar onderhouden en ik zal nog vaak aan haar denken als ik met mijn eigen werk bezig ben. 

 

Artikelen