Loopbaanbegeleiding door erkende loopbaancoachGedragsverandering begint met....

Tip 1: Allereerst begin je heel concreet te formuleren wat je doel is dat je wilt bereiken met je gedragsverandering.

Tip 2: Beschrijf je huidige automatische gedrag waar je van af wilt
Beschrijf eerst eens welk automatisch gedrag jij hebt, waar je wat aan wilt doen.
Mijn eigen voorbeeld: Ik pak s'avonds lekkere dingen uit de koelkast zoals kaas en worst, waardoor mijn gewicht toeneemt. Ik wil af van mijn gewichtstoename.

Tip 3: Beschrijf je gewenste gedrag en wat het voor je oplevert
Beschrijf je gewenste gedrag heel concreet en beschrijf ook wat het voor jou oplevert als je dat gedrag bereikt. Voorbeeld: ik wil na het avondeten geen andere lekkere dingen meer eten, omdat het alleen maar extra calorien zijn die ik niet nodig heb. Als ik dit niet meer doe, dan levert mij dat gewichtsverlies op en dat voelt goed.
 
Tip 4: Welke triggers of gedachtes brengen jou in verleiding?                            
De gedachte die ik s'avonds rond 9 uur kan hebben is: ik heb zin in wat lekkers en vaak zeg ik dit ook nog hard op, waardoor de hond al op staat en naar de koelkast loopt! Ook zij is al geprogrammeerd door mij. Hierdoor weet ik nu al dat ik die zin niet meer hard op moet zeggen. De gedachte zal ik nog regelmatig krijgen, want dat kun je niet tegenhouden, maar daarvoor heb je een hele duidelijke regel nodig, zodat je je zelf niet meer voor de gek kunt houden als je die gedachte weer krijgt!
 
Tip 5: Welke regel spreek jij met je zelf af?                                                         
De regel die ik met me zelf heb afgesproken is: savonds na 20:00 uur geen eten meer, behalve nog een glas drinken. Dit is zo'n duidelijke regel dat ik geen smoesje kan bedenken om er onderuit te komen. En duidelijke regels maken is heel erg belangrijk bij een gedragsverandering, omdat ons brein altijd dingen bedenkt waarom je het niet hoeft te doen, dus bedenk een duidelijke regel waar je niet om heen kunt!

Tip 6: Volhouden!!                                                                                                 
Uit onderzoek is gebleken dat het belangrijk is om minimaal 40 dagen je gedragsverandering vol te houden, voordat het echt beklijft. Dus volhouden en als je terug valt in je oude gedrag, gewoon weer opnieuw beginnen en niet opgeven! 

Artikelen