Loopbaanbegeleiding door erkende loopbaancoachHet geheim van meer bereiken met minder moeite

Zou jij het niet geweldig vinden als jij 80% resultaat kunt behalen met 20% inzet?
 
Ik kan je vertellen dat dit mogelijk is en zelfs in de vorige eeuw al is ondekt!
Het 80/20 principe stelt dat een klein deel van de oorzaken, input of inspanning meestal het merendeel van de resultaten, output en beloning oplevert. Letterlijk genomen betekent dit dat bijvoorbeeld 80% van jouw prestaties op het werk tot stand komt in  20% van je werktijd.
 
Het patroon waarop het 80/20 principe berust, werd in 1897 ontdekt door de Italiaanse econonoom Vilfredo Pareto( 1848-1923).
Het 80/20 principe en de chaostheorie verhelderen elkaar, beide gaan uit van niet-lineariteit. Veel dingen die gebeuren zijn onbelangrijk en kunnen genegeerd worden. Er zijn altijd een aantal krachten die meer invloed hebben en deze krachten dien je vast  te stellen en in de gaten te houden. Als het positieve krachten zijn moet je ze vermenigvuldigen en als ze ongunstig zijn moet je proberen te bedenken hoe je ze kan neutraliseren.
 
Hoe kun je dit principe effectief toepassen in je werk?
 
Tip 1: Analyseer jouw taken
Inventariseer in je werk je belangrijkste taken en analyseer welke resultaten jij boekt bij de uitvoering. Welke 20% van jouw taken genereert de meeste output?
 
Tip 2: 20% van jouw kwaliteiten leveren 80% resultaat
Je hebt heel veel kwaliteiten die jij inzet tijdens je werk, maar welke kernkwaliteiten leveren 80% resultaat in je werk? Sta eens stil welke kernkwaliteiten dit zijn. Deze kwaliteiten zijn voor jou zo vanzelfsprekend dat je er vaak niet bij stil staat dat andere mensen daar minder goed in zijn. Maak juist gebruik van deze kwaliteiten om deze in te zetten in je werk, zodat je resultaten met sprongen toenemen.
 
Tip 3: leer 80/20 denken
Om een begin te maken met 80/20 denken, moet je jezelf voortdurend afvragen: welke 20% leidt mij ( en de organisatie) naar 80% resultaat?

Artikelen