Loopbaanbegeleiding door erkende loopbaancoachDe mythe van multitasken....

Het leek zo handig, maar uiteindelijk blijkt het helemaal niet te kunnen: meerdere dingen tegelijk doen, oftewel multitasken.
 
Wetenschappers ontdekten dat je tijdens het multitasken in feite gewoon heen en weer zapt tussen twee hersengebieden. Dat zappen lijkt efficient, maar kost wel vier keer zoveel tijd dan wanneer je de taken na elkaar zou uitvoeren!
 
Bovendien komt informatie waar je langs zapt, niet eens in het langetermijngeheugen terecht. Je kunt dus wel vluchtig je mails scannen terwijl je je voicemail afluistert, maar de kans dat je onthoudt wat je gelezen hebt, is nihil. Hiervoor heb je echt gerichte aandacht nodig.
 
Ons brein heeft namelijk tijd nodig om van onderwerp te veranderen, om op te warmen voordat het een moeilijke taak kan uitvoeren. Een storing van een halve minuut kost 3 tot 4 minuten opwarmtijd. Als je tien keer wordt gestoord in je activiteiten, ben je dus een half uur kwijt. Als je gedurende een taak, maar ook gedurende een gesprek, het ping geluidje van je computer hoort dat meldt dat er een nieuwe email is, dan verbreekt het je concentratie en heb je twee minuten nodig om weer op peil te komen. E-mail is een van de meest stressveroorzakende  factoren in het leven van veel breinwerkers. Dus bekijk eens hoe jij je e-mail en telefoon beter kunt beheersen, zodat je veel geconcentreerder aan het werk kunt blijven.
 
Wil je hier meer over lezen, dan kan ik je het boek van Theo Compernolle aanraden. Titel:  Stress, vriend en vijand.
                            
 

Artikelen